Food For Thought
The life-changing Foodie-bag!

Parelcouscous

Parelcouscous met spinazie zongedroogde tomaat en geitenkaas

Door Elske – Hallo leuke mensen! Hier op Gewoonwateenstudentjesavondseet staan behoorlijk wat couscous recepten. Niet heel gek, want de Hollandse variant van couscous is snel klaar, afhankelijk van de ingrediënten vrij goedkoop en makkelijk te maken. Maar het ontbreekt nog aan een recept met parelcouscous en daar gaan wij vandaag wat aan doen!

Tot een tijdje terug had ik nog nooit met parelcouscous gekookt. Waar ‘normale’ couscous bestaat uit 10000 mini balletjes, zijn die bij parelcouscous iets groter van vorm. Verder smaakt het hetzelfde: naar mijn mening vrij saai als je er geen smaakvolle ingrediënten aan toevoegt. Gelukkig zit er aan geitenkaas en zongedroogde tomaat voldoende smaak en combineert dat heel lekker met de couscous. Klaar voor dit vegetarische recept? Let’s couscous!

Voor 1 persoon: 75 gram parelcouscous – halve liter groentebouillon – 200 gram verse spinazie – stuk of 5 zongedroogde tomaatjes – 75 gram verse geitenkaas – eventueel een handje pijnboompitten

Kook de parelcouscous in de halve liter bouillon gaar. Volgens de verpakking van de parelcouscous die ik gebruikte was dat in 9 minuten. Pak ondertussen een pan, voeg een scheut olijfolie toe en bak daarin de spinazie totdat het geslonken is. Kruid met wat peper en zout. Snijdt de zongedroogde tomaatjes in reepjes en voeg deze aan de pan met spinazie toe.

Couscous gaar? Mooi! Giet het af en voeg toe aan de pan met spinazie. Roer goed door elkaar en draai het vuur uit. Verbrokkel daarna de verse en zachte geitenkaas erboven en roer door. Klaar! Als je pijnboompitten in huis hebt kun je hier het geheel nog mee aftoppen. Eet smakelijk :)

Vegan Plaattaart

Vegan plaattaart oesterzwammen boerenkool en gember

Hallo mooi mensen! Ik heb vanmiddag voor het eerst bewust een veganistische plaattaart gemaakt en hoewel de titel misschien een beetje vreemd klinkt, was dit zoooooooo lekker. Ik gebruikte als bodem het flammkuchendeeg van tante fanny (wat vegan is) en smeerde ‘m in met haver fraîche (vegan crème fraîche) en belegde hem met oesterzwammen, knapperige boerenkool met kikkererwten en kruiden als cayenne, paprikapoeder en gember. Oh mensen, wat is dit lekker. Zin in? Let’s Vegan!

*hoi! voordat je verder leest wil ik even iets uittesten; wil je eens op deze link: je bent een held klikken? Ik ben even aan het testen of ik precies kan zien hoeveel mensen hierop hebben geklikt. Dank je wel!!*

Nodig voor 2 personen: 1x flammkuchendeeg van tante fanny – 150gr oesterzwammen – 150gr kikkererwten – een scheut sesamolie – beetje paprikapoeder – beetje cayennepeper – peper & zout – beetje verse gember – klein kuipje haver fraîche (die van AH is heel lekker) – een handje boerenkool

Rol het flammkuchendeeg en het bakpapier uit over een bakplaat. Verwarm de oven voor tot 180C. Smeer de plaattaart in met de haver fraîche; dit mag gewoon in een dikke lag. Scheur de oesterzwammen in stukjes en verdeel over de bakplaat. Meng in een grote kom de boerenkool met kikkererwten (eerst ff afspoelen onder de kraan), een scheut sesamolie en wat paprikapoeder en cayennepeper. Verdeel dit mengsel over de plaattaart. Top af met peper, grof zeezout en wat geraspte verse gember.

Bak de plaattaart af in de oven totdat hij goudbruin is. Dit duurt zo’n 20-30 minuten.

Eet smakelijk!

Eiwraps

Eiwraps met gezonde kruidenkaas skinny six

DIT HEB JE NODIG
• 5 eieren
• 1 halve courgette
• 2 handjes bieslook
• 2 handjes peterselie
• 1 hand baby romaine sla
• 200 g cottage cheese

EN ZO DOE JE HET
• Kluts de eieren los in een kom. Breng op smaak met wat peper en zout.
• Verhit een scheutje olie in een koekenpan en schenk de helft van het mengsel in de pan. Bak zo'n 3 minuten aan iedere kant en herhaal dan met de rest van het mengsel.
• Snijd ondertussen de courgette in plakken, besprenkel met olie, peper en zout en bak ze aan beide kanten in een grillpan totdat ze goudbruine strepen hebben.
• Snijd ondertussen de bieslook en de peterselie fijn en snijd de baby romaine sla in reepjes.
• Meng de bieslook en de peterselie met de cottage cheese en breng op smaak met peper en zout.
• Verdeel de gegrilde courgette en de baby romaine sla over de eiwraps en maak af met een flinke lepel van de gezonde kruidenkaas. Rol op en snijd de helft. Enjoy!

Zalm teriyaki

Zalm teriyaki skinny six

• DIT HEB JE NODIG
• AFVINKEN MAAR
• 100 g volkoren noedels
• 2 zalmfilets
• 2 el teriyakisaus
• 1 kleine broccoli
• 1 teen knoflook
• 100 g groene aspergetips


EN ZO DOE JE HET
• Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
• Leg de zalmfilets op een bord en besmeer ze goed met de teriyakisaus. Bestrooi met wat peper en zout en laat even marineren.
• Breng ondertussen een pan met water aan de kook en snijd de broccoli in roosjes. Kook de broccoli 5 minuten.
• Pel en pers de knoflook. Verwarm een scheut olie in een wok- of koekenpan en fruit de knoflook hier zo'n 2 minuten in.
• Voeg de broccoli en aspergetips toe en bak nog 5 minuten mee. Bestrooi met wat peper en zout.
• Verwarm ondertussen nog een scheut olie in een andere pan en bak hierin de zalmfilets in zo'n 4 minuten aan beide kanten goudbruin.
• Verdeel de noedels over twee borden, schep de groenten erop en leg de zalmfilet ernaast. Drizzle over het geheel naar smaak nog wat teriyakisaus.

Spelt pasta met kruidenroomkaas

Spelt pasta met kruidenroomkaas, zalm en spinazie
Bron: gewoon wat een studentje ’s avonds eet. Blogspot. Com / leonie ter veld

Goedenavond! De laatste tijd vind ik dat mijn geld er te veel en te snel doorheen vliegt en ik heb geen idee waar naartoe. Daar moest dus maar eens verandering in komen en daarom heb ik de afgelopen maand nog helemaal niet geshopt (heel moeilijk met duizend nieuwsbrieven van H&M, Zara en weet ik wat met KERSTKLEDING aaaahikwilalles) én ben ik meer aan het letten op wat ik in de supermarkt uitgeef. Want man o man, ik ben AH’s beste sponsor. Sort of. Resultaat van het goedkoper willen eten, is dat ik veel meer restjes uit de koelkast en vriezer opmaak. Goed voor het milieu en goed voor mijn portemonnee. Iets minder goed voor m’n humeur alleen; ik hou zó van lekker eten waar ik zin in heb, maar dat is helaas niet de goedkoopste levenswijze. Daar komt bij dat ik dingen uit de vriezer gewoon echt minder lekker vind dan verse producten. Maar goed, zo nu en dan moet je wel even..

Vandaag at ik een avondmaal met de zalm uit de vriezer, speltpasta wat ik ook nog had, een halve zak spinazie die er nog lag van de cannelloni van maandag en roomkaas. Dat laatste moest ik nog kopen, maar die 66ct kon er nog wel van af. Pasta met zalm, spinazie en roomkaas dus. Slechts vier producten en dus een maaltje binnen de categorie 4ProductenChallenge.

Nodig voor één persoon: (spelt)pasta – 1 zalmfilet uit de diepvries – 2 tot 3 flinke handen verse spinazie – 2 eetlepels euroshopper kruidenroomkaas

Kook de pasta gaar. Bak de zalmfilet in een koekenpan 2 minuutjes aan beide kanten. Hak ‘m vervolgens in stukjes. Voeg de spinazie toe aan de pan en probeer dit een beetje door te scheppen, zodat de spinazie slinkt. Voeg dan de roomkaas toe en laat dit lekker pruttelen. De spinazie moet mooi slinken en de roomkaas moet mooi smelten tot een soort sausje. Klaar!

Banana chocolate chips cookies

Banana chocolate chip cookies

These chewy cookies are a fun fruity twist on classic chocolate chip cookies! They’ll keep for at least one week if stored in an airtight container in the refrigerator—if they last that long!

- 1 cup (120g) white whole wheat flour or gluten-free* flour (measured like this)
- ¾ tsp baking powder
- ½ tsp ground cinnamon
- ¼ tsp salt
- 1 ½ tbsp (21g) unsalted butter or coconut oil, melted
- 1 tsp vanilla extract
- ¼ cup (67g) mashed banana (about 1 tiny banana)
- 1 tbsp (15mL) nonfat milk, room temperature
- ⅓ cup (64g) coconut sugar
- 3 tbsp (42g) miniature chocolate chips, divided

1. In a medium bowl, whisk together the flour, baking powder, cinnamon, and salt. In a separate bowl, stir together the butter, vanilla, mashed banana, and milk. Stir in the coconut sugar. Add in the flour mixture, stirring just until incorporated. Fold in 2 ½ tablespoons of miniature chocolate chips. Chill the cookie dough for 30 minutes.
2. Preheat the oven to 350°F, and line a baking sheet with a silicone baking mat or parchment paper.
3. Drop the cookie dough onto the prepared baking sheet using a spoon and a spatula. Flatten the cookie dough to the desired thickness and width. Gently press the remaining miniature chocolate chips into the tops. Bake at 350°F for 9-11 minutes. Cool on the baking sheet for 10 minutes before transferring to a wire rack.

Notes: White whole wheat flour or all-purpose flour may be substituted for the whole wheat pastry flour. Regular whole wheat flour may be substituted in a pinch, but the cookies will have detectable “wheat-y” taste.

For a gluten-free flour substitute, I recommend the following: ¼ cup (30g) millet flour, ¼ cup (30g) tapioca flour, 3 tablespoons (21g) coconut flour, and ½ teaspoon xanthan gum. Many store-bought gluten-free flour blends will work as well, if measured like this.

Any milk may be substituted for the nonfat milk.

Light brown sugar may be substituted for the coconut sugar.

(c) 2020